Kassör i tio år
Själv fyller Arne snart det magiska 65 men njuter ändå sedan ett år tillbaka livet som pensionär.
– Sedan jag blev pensionär har jag bestämt att jag ska ha ett litet och ett stort projekt varje dag. Det lilla kan vara att tömma diskmaskinen eller hämta posten.
Det stora kan vara en ordförandepost i den lokala idrottsföreningen.
– Men jag blev shanghajad hit redan 1981 när min arbetskamrat på Janstorp, Putte Magnusson tyckte att jag skulle bli kassör.
Arne ställde självfallet upp.
– Det var tio roliga år och vi styrde upp så att föreningen bara lämnade ifrån sig en enda årsredovisning istället för en för varje sektion som man gjort tidigare.
1991 fick Arne ett nytt jobb, att bygga upp Scandfilters exportavdelning. Då räckte tiden inte till längre och det blev ett långt uppehåll i engagemanget.
– Jag har följt SIK på avstånd, alltid köpt två stödlotter, gått någon Svenljungamarsch och eftersom jag har barnbarn som tränar och spelar har jag förstås varit här och titta på.
Integration och utveckling
Arne gillar ordning och reda. Så efter att ha blivit tillfrågad om ordförandeposten på Lions julmarknad och fått en dragning om organisationen och det ekonomiska läget klev han på.
– SIK har skötts i linje med hur jag ser på saker och ting, och nu tar vi det härifrån.
Han uppskattar att föreningens olika undergrupper är självgående. Ändå finns det mycket för en ordförande att hålla reda på och engagera sig i.
– Som den stora frågan om flyktingarna. Det är en sak inte bara för SIK utan för hela samhället och vi ska och vill vara delaktiga i integrationen.
För en dag kom ett gäng nyligen anlända och ville spela fotboll.
– Nu ska vi ha möte med boendet och integrationsenheten och sätta upp stolpar för hur vi ska få detta att fungera på ett bra sätt. Det finns säkert många duktiga tjejer och killar bland de nyanlända men vi måste utbilda dem i hur det svenska föreningslivet fungerar och så finns ju språkbarriären att ta hänsyn till.
Att utbilda ledare är något som ligger den nye ordföranden varmt om hjärtat.
– Så som samhället ser ut måste vi ta hand om våra ungdomar så att de blir kvar i föreningen. Många är aktiva som ledare och tränare när barnen är aktiva, men vi behöver resurser även på andra plan – i sponsorgruppen, inköpsgruppen eller i kiosken.
Klubben är på gång med ett utvecklingsprojekt som är tänkt att gå hand i hand med integrationen och ledarutbildningen. Än är finansieringen inte klar, men Arne är övertygad om att det ska gå att omfördela resurser och söka bidrag för att lösa frågan.
Högvalla Idrottsplats?
De nya omklädningsrummen är en jätteinvestering som klubben gjort på sistone. Dit gick både oerhört många ideella timmar, men även sponsorbidrag och lån från banken som ska amorteras tillbaka på tio år. Men klubben har fler lokaler att sköta om, något som kräver både tid och en pengapåse.
– Sen har föreningen spånat om att Högvalla används för lite. Här sker aktiviteter sen eftermiddag och kväll. Men resten av dagen är här tomt. Det finns en tanke på att göra ett aktivitetsområde med utegym, lekmöjligheter och kanske en beachvolleyplan, att skapa ett Högvalla för en bredare publik.
Tina Hjorth Svensson